Wat is gronden

Gronden. Je hoort het te pas en te onpas. Iedereen lijkt het wel te gebruiken en het te begrijpen. Maar wat is dat gronden nu eigenlijk precies?

Gronden, of in het engels grounding, is een term uit de bio-energetica. Het betekent het stimuleren van de neerwaartse energie. De functie hiervan is het laten wegvloeien van spanningen en energie naar de aarde, vergelijk het met een bliksemafleider. Bij een optimaal functionerend menselijk lichaam gebeurt in feite hetzelfde. Wij maken verbinding met de aarde en voeren hierdoor onze spanningen weg. Bij een optimale gebalanceerde gronding zeggen wij dan ook: we zijn in balans

Veel mensen zijn zich vaak niet bewust van het feit dat ze slecht of niet goed gegrond zijn.
Daarnaast zijn wij vanuit onze westerse cultuur gewend om vanuit onze ratio te leven en ons gevoel te negeren. Dit resulteert in een stagnatie van onze energiestroom en ontstaan er dikwijls vage klachten en aandoeningen waarvan de oorzaak vaak moeilijk te achterhalen is.

Binnen onze praktijk komen wij grondingsproblemen regelmatig tegen en zijn deze vaak geheel of gedeeltelijk gerelateerd aan de hulpvraag of klacht. Door het stimuleren en optimaliseren van een goede gronding wordt vaak al een gedeelte van de klacht verholpen en in sommige gevallen is hierna de klacht verdwenen. Mede hierdoor hebben wij voor geïnteresseerden een workshop ”gronden” ontwikkeld.

Signalen van ongegrond zijn oa:

snel overprikkeld zijn

niet tegen harde geluiden kunnen

niet slapen omdat alle gesprekken van die dag door je hoofd spoken

gevoel van er niet zijn

niets voelen of juist enorm emotioneel zijn

over je grenzen laten gaan

de mening van andere mensen belangrijker vinden dan die van jezelf

niet tot manifestatie en actie komen

hyperventileren