HSP gaan verschillend om met hun gevoeligheid?

Hooggevoelige mensen gaan divers om met hun hooggevoeligheid. Dit hangt samen met hun persoonlijkheid. Onder een persoonlijkheid valt onder meer het fysieke, emotionele en mentale aspect van iemand. Je persoonlijkheid is mede gevormd door een aangeboren deel (je genen en zenuwstelsel) en hetgeen je hebt aangeleerd.

In grondslag kun je twee typen persoonlijkheden onderscheiden:

Sensatiezoekers, circa 30% van de HSP’ers valt hieronder. Dit worden ook wel High Sensation Seekers genoemd, afgekort tot HSP HSS Type.

Rustzoekers, circa 70% van de HSP-ers valt hieronder.

Je kunt van beide types vaak iets in jezelf herkennen. Eén type heeft vaak iets meer de overhand. Zie hieronder wat kwaliteiten en valkuilen van beide types, deze kunnen per persoon variëren!

HSP HSS Type

HSP HSS Types worden ook wel of Sensatiezoekers en Thrill Seekers. paraglidingSensation Seeking houdt in dat je sensaties, prikkels of indrukken bewust opzoekt. Je kunt strong willed zijn.

In vergelijking met een sensatiezoeker met een ‘gemiddelde’ gevoeligheid is een HSP van dit type zich vaak bewuster van details en heeft die hier interesse in.

Je bent in vergelijking met een Rustzoeker type wat extraverter, meer op de buitenwereld gericht en gaat op zoek naar nieuwe en intense ervaringen. Je houdt van spanning en avontuur en bent bereid om veel risico te nemen, zowel op financieel, sociaal, fysiek en wettelijk gebied. Over het algemeen laat dit type meer van zich horen dan de Rustzoeker. Je houdt van contact met mensen, maar dit kan je ook uitputten als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst.

Een probleem dat dit type kan ervaren is dat je vaak overprikkeld, maar ook snel op dingen uitgekeken bent. Je kan bruisen van de ideeën en een vol hoofd krijgen. Je hebt regelmatig behoefte aan uitdaging en prikkels (want anders vind je het leven saai), maar ook aan rust en soms aan afzondering. Dit kan soms verwarrend voor jezelf of anderen zijn.

Rustzoeker Type

In vergelijking met een Rustzoeker met een ‘gemiddelde’ gevoeligheid, is dit type HSP zich vaak bewuster van zichzelf en anderen. Deze HSP is rustig en beschouwt meer, houdt van een overzichtelijk en regelmatig leven en doet minder impulsief dan een Sensation Seeker. Hij houdt niet van risico’s van drukte.

Misschien mijd je soms liever sociale gebeurtenissen en heb je voorkeur voor een 1 op 1 gesprek. Dit beeld past meer bij het stereotype HSP. Vaak worden deze HSP-ers introvert gevonden. Meestal wordt gedacht dat introverte mensen zich afsluiten van ‘wereldse zaken’, echter HSP-ers zijn hier veel mee bezig!

Een probleem dat dit type kan ervaren is dat je overvoerd kan raken door gevoelens en zorgen, je terugtrekt en je wellicht soms eenzaam voelt, of last hebt van verlegenheid.